Előnyök

Mielőtt belevágunk a tervezésébe el kell dönteni, hogy miből épüljön álmaink otthona. Ragaszkodunk a hagyományos építőanyagokhoz, mint a kő, a tégla, a beton, vagy valami modernebbet választunk? Abban az esetben, ha a téglát választjuk, - annak érdekében, hogy házunk lépést tartson korunk követelményeivel és az épület legalább A vagy A+ energiaosztályba kerüljön- legalább 30 cm-es téglafalazó elemmel kell kalkulálnunk, melyre belül további 3 cm, a külső oldalon pedig 20 cm hőszigetelő vakolatrendszer kerül. Végeredményben tehát egy 53-54 cm vastag falszerkezetet kapunk. Ugyanezt, egy modern könnyűszerkezetes épület 27-30 cm-es falvastagsággal teljesíti. Láthatjuk, hogy bruttó 100 m2-es épülettel kalkulálva, ha a két technológiát azonos szigetelési értékre emeljük, akkor a könnyűszerkezetes házunk akár egy egész szoba mérettel (kb.10m2-el) nagyobb lehet azonos külső bruttó méret esetén. Az előbbi kalkuláció alapján, a bekerülési költségeket figyelembe véve ez hozzávetőlegesen 2 millió forint árelőnyt jelent a könnyűszerkezetes technológiának a hagyományos téglaépítésű házzal szemben.


Ne féljünk a könnyűszerkezettől!

Az észak-európai országokban és az Egyesült Államokban több mint 300 éve építenek könnyűszerkezetes házakat, míg Magyarországon kb. 30 éve. Ausztriában és Németországban az új házak 50 %-a készül ilyen technológiával, ezzel szemben nálunk még csupán 5-10 %-a. De miért idegenkedünk tőle?… Mert nem ismerjük! Az egyedi építésű családi házakon túl sorra épülnek lakóparkok és önkormányzati lakások is ezzel a technológiával.

1. Gyorsaság
A könnyűszerkezetes ház építésének és kivitelezésének átfutási ideje 60-90 nap. A rövid idő a száraz technológiának, a párhuzamosan végezhető munkafolyamatoknak és néhány esetben az előregyártásnak köszönhető.

2. Tervezői szabadság
Nincs modulméret, ezért nincsenek méret megkötések. Íves falak, kör alakú helyiségek és nyílások egyszerűen kialakíthatók. Akár 28 méteres alátámasztás nélküli rácsostartó tetőszerkezet is kivitelezhető. A későbbiekben könnyedén átalakítható az épület belső elrendezése, mivel a válaszfalak 75%-a nem teherhordó.

3. Energiatakarékosság, kiváló hő- és hangszigetelés
A könnyűszerkezetes ház fűtési költsége mintegy 30-50%-kal is csökkenthető. A könnyűszerkezetes házak esetében már a vékonyabb, 15cm-es külső falak is 30%-al jobb hőszigetelést biztosítanak mint a hagyományos építési mód. A jó hőszigetelés pedig jelentősen csökkenti a CO2 kibocsátást. A könnyűszerkezet ezen a téren verhetetlen a hagyományos téglaépületekkel szemben, mely egyre fontosabb a növekedő energiaárak mellett.

4. Helytakarékosság
A könnyűszerkezetes ház esetében alkalmazott technológia vékonyabb külső térelhatároló szerkezetek (falak) építését teszi lehetővé, mint a hagyományos építési mód, melynek következtében a telek azonos beépített alapterületén nagyobb hasznos lakás-alapterületet lehet elérni. Ugyanolyan hőszigetelés mellett, 100 négyzetméteres ház esetében akár 10-13 m2-rel nagyobb nettó terület. A vékonyabb falak pedig azonos területen nagyobb hasznos alapterületet eredményeznek.

5. Költséghatékonyság
A vékonyabb falaknak köszönhetően nagyobb hasznos alapterület jön létre. A rövid építkezési idő nemcsak az élőmunkán tapasztalható spórolást jelent, hanem a rövidebb költözési idő következtében a család az esetleges albérletköltségeket is megspórolja. A tervezéstől, az engedélyeztetésen át a kivitelezésig történő egy kézben történő feladatvállalás pedig rengeteg felesleges időt, energiát és pénzt takarít meg.

6. A pontosság
Egy könnyűszerkezetes ház sokkal méretpontosabb mint egy hagyományos kivitelezésű épület. A derékszög az derékszög, a függőleges az függőleges, a sík az sík és méretet minden esetben milliméter pontosan számoljuk.

7. Könnyű kalkuláció
Mivel rövid idő alatt elkészül és a megvalósítást egyetlen kivitelező végzi, így kizárt, hogy bármilyen félreértés, méreteltérés előforduljon, ezáltal az árak garantáltak, így nincs meglepetés.

8. Időtállóság
Magyarországon kb. 30 éve építenek ilyen technológiával készülő épületeket, de külföldön vannak már 100-, sőt 200 éves házak, amelyek könnyűszerkezettel készültek.

9. Magas szintű tűzvédelem
A falak rendkívül jól ellenállnak a tűznek, az ÉMI-vizsgán 1100 fokon égetve a magyar 30 perces követelményt messze túlteljesítették a több mint 2 órás ellenállással. Ebben segít a speciálisan kezelt faanyag, a gipszkarton borítás és az amúgy sem éghető hő és hangszigetelés.

10. Földrengésállóság
A könnyűszerkezetes ház földrengésállósága a hagyományos épületekénél jobb, mely főleg a rugalmas vázszerkezetből adódik.

11. Környezetvédelem
Az optimális anyagfelhasználás kevesebb hulladékot eredményez, tehát minimális hulladék terhelődik a környezetre.


Érdemes tudni

1. A könnyűszerkezetes technológiák, fő pozitív jellemzője a száraz technológiák alkalmazása. Ez azt jelenti, hogy az építkezés során nem kerül vizes technológia az épületbe, így nem kell száradni a szerkezetnek éppen ezért egy könnyűszerkezetes családi ház az elkészülés után már másnap költözhető. Emlékezzünk vissza 20-30 évvel ezelőtt a családi házak 2-5 év alatt épültek fel, akkor volt idejük kiszáradni, nem is fordult elő az azonnali penészesedés, mint az új átadású jelenkori házaknál, amit még kiszáradás előtt nem lélegző vakolattal látnak el, elzárva a víz útjának távozási lehetőségét. Az utóbbi időben évről évre 20-30%-kal több könnyűszerkezetes épület épül, mint az azt megelőző évben. Ennek fő oka, hogy egyre több megelégedett vásárló ajánlja a rendszert ismerőseinek, akik felismerve a technológia adta előnyöket, maguk is ezt az építési formát választja hagyományos téglaépítésű házzal szemben. A legtöbb megrendelő aki cégünkkel építtet, döntésének fő okaiként a gyorsaságot, pontosságot, szakszerűséget, jó hőszigetelést és a megfizethető árat tartja.

2. A környezetvédelem szempontjait figyelembe véve a kivitelezés során elsősorban olyan építőanyagokat választunk, amelyek azon kívül, hogy a legmagasabb minőséget képviselik, előállításuk alacsony széndioxid kibocsátással történik (a szállítók versenyeztetése miatt nem jelent magasabb költséget). Ezzel egyidőben lakóházaink építése/tervezése során a fűtésére elsősorban az elektromos energiát hasznosító technológiákat (napelemes rendszerek) ajánljuk. Ezek a magasabb bekerülési költséggel bíró fűtési rendszerek már középtávon is - az alacsonyabb fenntartási költségeknek köszönhetően - rentábilissá (kifizetődő, megtérülő) válnak. Mivel csakis korszerű szigetelési technológiával ellátott épületeket építünk, melyek természetesen környezetkímélő anyagok felhasználásával épülnek, így az általunk épített lakóházak energetikai besorolása az A+kategóriába tartozik.

A fenti elveknek és magas minőségű könnyűszerkezetes házainknak köszönhetően a 2012-es évtől már külföldön is dolgozunk.